Om DataLoppis

Om DataLoppis.se
DataLoppis.se är ett icke vinstdrivande projekt som startade Maj 2017, syfte med projektet är att återvinna lite av den elektronik vi slänger, som är oftast är fungerade, men pga ålder kanske man inte vill behålla den. En laptop generar ca 1, 2 ton avfall.

Oftast slängs och skrotas det dator pga gamla version av Windows inte stöds längre, men hårdvara är fortfarande användbar. I PC världen pågår en kapprustning, fler kärnor och fler Ghz.

Vad gör vi?
Vi tar folks gamla dator, tömmer den på  privat filer och Windows, så inte privat information läcker vidare , sedan installera vi Ubuntu på dator.

Och vi installera ubuntu på datorn. Tanken är att den som har snålt med pengar skall kunna köpa en dator till en lågkostnad.

Ubuntu är en Linux distribution , på Ubuntu kan man köra både Chrome, Firefox, Spotify, Skype , teamviewer.  Det går allders utmärkt att på en modern  Ubuntu dator köra både SVTPlay, Lyssnar på SR och även titta på Netflix.

Med Ubuntu kommer även ett office paketet som heter LibreOffice. LibreOffice innehåller motsvarigheter till Word, Excel, Powerpoint och mm.

Linux, är väl bara för hackers?
Självklart finns det många programmeringskunniga och andra som kör Linux av olika skäl. Men Linux är bara en  ”Kernel”.

Men eftersom Linux och andra komponenter bygger på öppen källkod, så kan man med linux bygga olika lösningar, troligen kör din  smart TV / TV box linux som kernel och har du en Android telefon så har den linux som kärna.  Linux på skrivbordet är inte svårare att använda att t.ex Windows eller Mac OS.  Idag med molntjänster, så har färre program man måste köra på datorn.

Varför Ubuntu?
Det finns idag en mängd linux distributioner, men vi har valt ubuntu pga den stora spridning som den har på nätet. Svaret på en supportfråga är googling bort vad det gäller Ubuntu.

Ubuntu kan även installeras på många generationer av datorer.

Varför inte Windows?
Orsaken är fler, men en av orsakerna är att de är krånglig att juridisk att uppgradera en äldre Windows licens till en nyare version.

Sedan tar det tid, att t.ex installera Windows 7 på en dator kan ibland ta timmar i anspråk, då man skall leta drivrutiner.  Om Ubuntu fungera på en dator.

Ok datorn är klar, vad gör ni sedan?
Idén med projektet är tillhanda datorer för människor och organisationer som har ont om pengar. Ingen klara sej idag utan en dator.  Men alla kanske inte ha råd att köpa dyr ny dator. Visst det finns företag som säljer beg. datorer, men oftast springer dom datorerna iväg pengar då man skall ha Windows licenser.

Vi iordningställer datorn med Ubuntu, vi gör en koll på skicket på datorn.  Vi gillar brutal ärlighet, dvs anser vi att en dator är mindre bra för en del  saker , så kommer vi skriva det på objektets hemsida.

Men vänta nu? Ni Tjäna pengar på något folk ger bort gratis
Visst är det hemskt. Vi tjänar en liten slant på det som folk ger bort gratis. Eller rättare sagt vi får en kostnads täckning för den lokal vi disponera i Blackeberg osv.

Hur gör jag för att köpa en dator?
Vi har en mängd datorer, som vi håller på och inventera status på.  Planen är att under hösten 2018 lägga upp objekt till försäljning här på vår hemsida Dataloppis.se  Då kommer det att fungera så, man ”paxar” en dator.  Planen är att på Söndagar kan man hämta sin dator i Blackeberg i Västra Stockholm som man har paxat, samband med hämtningen betalar man.

Vem driver dataloppis?
I starten drivs detta av en privatperson, för att testa idéen.

Vad kommer en dator att kostar?
En äldre stationär dator med t.ex. Intel 2 Core eller motsvarade kommer kosta runt ca 200-300:- . En äldre laptop med AMD x2 runt 400:- plus runt 250:- för ac adapter. Ac adapter kommer inte ingå på många laptop, utan vi kommer tillhandahålla universal laddare för den som vill köpa till.